Strict Standards: Declaration of MY_Exceptions::show_404() should be compatible with CI_Exceptions::show_404($page = '', $log_error = true) in /home/viatrade/public_html/kolumne/application/core/MY_Exceptions.php on line 17

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 258

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: page

Filename: libraries/Public_Controller.php

Line Number: 34

" title="who slept with her"> who slept with her

15.06.'09 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

 • " title="stand-up rant II"> stand-up rant II

  23.01.'09 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

  " title="izrael je pušiona"> izrael je pušiona

  09.01.'09 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

  " title="armageddon on the horizon"> armageddon on the horizon

  11.11.'08 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

  " title="never back down"> never back down

  18.10.'08 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

  " title="KRISTIJAN CURAVIĆ JE IDIOT"> KRISTIJAN CURAVIĆ JE IDIOT

  25.07.'08 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

  kako se snimala "troja" | Kolumne v3.0

  kako se snimala "troja"

  16.10.'04 | nephrite

  Samo u ovom gležnju, povodom DVD izdanja "Troje", glumačka postava i redatelj Wolfgang Petersen otkrivaju sve što ste htjeli znati o snimanju "Troje", velikog filmskog spektakla kojeg se za 2 mjeseca više nećete ni sjećati. Pod uvjetom da ga se sjećate u ovom trenutku.

  BRAD PITT (Ahilej): "Ono što je bilo najteže kod snimanja 'Troje' su akcijske scene. Ja sam htio većinu scena izvesti sam, kako bih pokazao svojoj supruzi Jennifer da sam savršeno sposoban da ju obranim u slučaju da nas napadne legija antičkih vojnika iz Male Azije. I najvjerojatnije bi u tome bio vrlo uspješan. Recimo na prvi dan snimanja scena invazije obala Troje, ja sam se iskrcao na obali Mexičkog zaljeva i sam samcat poubijao cijelo jedno selo prepuno žena, djece i staraca. Wolfgang je to snimio i zato Ahilejovo iskrcavanje pred Trojom ima takav realistični feeling. Nažalost s jednom sam scenom imao problema."

  WOLFGANG PETERSEN (redatelj): "Scena sa kopljem."

  PITT: Da, Wolfgang. Iz nekog razloga jednostavno nikako nisam mogao da pogodim onog konjanika s udaljenosti od 3000 metara. Čak ni nakon 70-ak pokušaja nije mi uspjelo. I onda se Sean Bean (Odisej) dosjetio genijalnog izuma."

  PETERSEN: "Heat-seeking projektil kosa crta koplje!"

  PITT: "Da. Taj savršeni samonavodeći projektil je od prve pogodio i na mjestu usmrtio lokalnog kaskadera. No, Wolfgang nije bio zadovoljan načinom na koji je mrtvi kaskader pao s konja. Pokušali smo to još 10-ak puta s 10 različitih kaskadera, ali je rezultat bio isti."

  PETERSEN: "Jednostavno rečeno, pad s konja nije bio dovoljno spontan, teatralan i prirodan. Na kraju smo morali odustati i scenu izvesti CGI tehnologijom."

  PITT: "Nažalost, prerana smrt 12 kaskadera uzrokovala je pauzu na snimanju. Lokalno mexičko pleme, čiji su članovi bili kaskaderi, statisti i radnici na setu, zahtjevalo je 40 dana žalosti kako bi oplakivali svoje poginule. Wolfgang je nevoljko pristao, ali je to onda maestralno ukomponirao u film. Snimajući tugu i jad lokalnog pučanstva, taj je matrijal u filmu iskoristio kao scene kada svi oplakuju Hektorovu smrt. To je samo jedan od brojnih detalja kojima je Wolfgang obogatio Homerov mit."

  PETERSEN: "Te scene nije baš bilo lako snimiti, jer su nas članovi Spasilačke Službe stalno prekidali u snimanju zahtjevajući da ugasimo lomače zbog opasnosti od požara, jer je znate... pijesak jako zapaljiv. Ali ja se nisam dao smesti, pa makar cijela obala izgorila i svi mi s njom!"

  PITT: "Da."

  PETERSEN: "Da."

  PITT: "Ti si faca, Wolfie."

  PETERSEN: "Jesam."

  ***

  ORLANDO BLOOM (Paris): "Došavši na set, još nisam pročitao scenarij. Znao sam da se želim odmaknuti od uloga u svojim prijašnjim filmovima i to sam htio učiniti hrabrim i odlučnim potezima.
  Zato u svim scenama u filmu nosim kratku suknju i govorim izrazitim francuskim naglaskom kako bih istaknuo plemićko porijeklo svog lika."

  ***

  PETERSEN: "Nažalost, Orlando je kroz veći dio snimanja imao nešto priklješteno u svom anusu, pa smo morali sinkronizirati sve njegove dijaloge."

  ***

  PETERSEN: U originalnom scenariju, film je započinjao scenom u kojoj kamera prolazi kroz dugački mračni tunel i polako se približava neodređenom izvoru svjetla. Gledatelji bi se pitali: 'Kakav je to tunel? I zašto je tako vlažan?'
  Kada kamera napokon izađe iz tunela ispostavi se da je taj tunel zapravo Helenina vulva (Diane Kruger)! I onda iznad kamere, onako, preleti gigantski penis kao onaj Star Destroyer u 'Star Warsima'. Taj penis bi bio Orlandov. Nažalost iz nekoliko razloga nismo mogli snimiti tu scenu. Moj producent me uvjerio da cenzori ne bi dopustili prikazivanje te scene i..."

  DIANE KRUGER (Helena): "Jednostavno se nisam osjećala ugodno sa idejom da mi Wolfgang zabije kameru u moj vaginalni otvo--"

  PETERESEN: "Ali, bila bi to mala digitalna kamera. Bio sam spreman žrtvovati kvalitetu slike zbog tvog komfora."

  ***

  PITT: "Na setu je bilo puno zabavnih trenutaka. Sjećam se da su Wolfgang i Peter O'Toole (Prijam) imali ludu okladu."

  PETERSEN: "Da. Tijekom snimanja, Peter me je non-stop davio svojim pričama o tome kako je u ranoj mladosti pomagao Beduinima da izbore nezavisnost u sjevernoj Africi, a potom poginuo zabivši se motociklom u grmlje. Diskrepancije na stranu, navodno kroz te 3 godine uopće nije trepnuo. Kao pokušaj da ga ušutkam, predložio sam mu okladu. Ako do kraja snimanja 'Troje', ili kako se tada zvala 'Gladijator 2: Konačni Obračun', uspije ne trepnuti, kao plaću za odrađen posao dobit će nešto više od toplog obroka i madraca u šatoru sporedne glumačke postave. Ne puno više, ali više. Peter je pristao i u početku je sve išlo kao podmazano. Peter me nije previše davio, u potpunosti se posvetivši netreptanju. Što više ako pažljivo gledate film, primjetit ćete da Peter uopće ne zatvara oči. Čak i u sceni kada vidi smrt svog sina jedinca--"

  BLOOM: "Hej!"

  PETERSEN: "Sorry, Orlando. Svog omiljenog sina jedinca, Peter samo žmirka! Iako je za očekivati da će barem tada na tren zatvoriti oči. Oni topli obroci mu očito puno znače."

  ***

  PITT: "Ono na čemu je Wolfgang od početka inzistirao je realizam. Zato nije htio da velike bitke budu samo prazni CGI. Htio je da gledatelji osjete krv u ustima. No, pošto je lokalno pleme Mexikanaca već bilo desetkovano tijekom scene s kopljem, trebali smo dodatne statiste. I onda je Sean Bean skovao savršen plan."

  SEAN BEAN (Odisej): "Tridesetak kilometara sjevernije od našeg seta bilo je selo drugog plemena Mexikanaca koji nisi bili u dobrim odnosima s našim Mexikancima zbog nekog nesporazuma oko pšenice. Ja sam predložio Wolfgangu da otmemo mladu suprugu poglavice tog sela i ostavimo tragove koji upućuju na naše statiste. Logičan slijed događaja bi bio da će poglavica povesti svoju vojsku u napad na naš set."

  PETERSEN: "I tako smo se, pod okriljem noći, ja, Orlando, Eric Bana (Hektor) i Sean infiltrirali u neprijateljski tabor i iz poglavičinog wigwama kidnapirali princezu. Ujutro smo postavili kamere i snimili sukob između sukobljenih strana. Taj krvavi okršaj je rezultirao sa svega 7000 poginulih, tako da su neke scene morale biti napravljene u CGI-u. Američki građani su prošli neozljeđeno zahvaljujući pravodobnoj evakuaciji."

  ***

  PETERSEN: "Negdje u to vrijeme, Peter je počeo imati gadne probleme sa izvršavanjem svog dijela oklade. Mjeseci nespavanja, te konzumacija alkohola i tableta pretvorili su Petera u hodajućeg zombija sa samo jednom stvari na pameti: Šlatanje ženskog dijela glumačke postave."

  KRUGER: "Istina. U gotovo svakoj sceni u kojoj smo glumili zajedno, Peter je imao svoje ruke na mojim čvrstim njemačkim guzovima."

  BLOOM: "Čak je i mene šlatao. A ja nisam ženski dio glumačke postave."

  PETERSEN: "... Daaa... No, čak ga ni pipkanje Dianinih svilenih guzova o kojima svi, vjerujem, možemo posvjedočiti..."

  PITT: "Istina."

  BLOOM: "Da."

  BRENDAN GLEESON (Menalej): "A-ha."

  BEAN: "Da bome."

  JOHN SHRAPNEL (Nestor): "Yup."

  ERIC BANA (Hektor): "Sweet mamma."

  BRIAN COX (Agamemnon): "O da."

  SAFFRON BURROWS (Andromaha): "Naravno."

  PETERSEN: "... Čak ga ni to nije natjeralo da trepne."

  ***

  PETERSEN: "Ono što sam od početka htio jest da 'Troja' bude prožeta emocijama. Tako sam za scenu kada Nestor pobijedi Parisa, odlučio Orlandu priopćiti da su mu roditelji poginuli u grotesknoj kulinarskoj nesreći, u nadi da će to izazvati onaj emocionalni naboj potreban da to odglumi."

  BLOOM: "Nakon što mi je Wolfgang priopćio da mi je roditelje za doručak pojeo divovski krilati medvjed, sličan onom iz epizode 'Xene, princeze ratnice', snažna emocionalna bol proletjela je cijelim mojim spiritualnim bićem i znao sam da ću jedinu utjehu pronaći puzeći po pijesku, te plačući i grleći Ericovu dlakavu nogu uz koju bi se tijesno prislonio."

  BANA: "Istina. Noga mi je bila vlažna i nakvašena."

  ***

  PETERSEN: "Bližili smo se kraju snimanja i ja sam bio jako zabrinut sa završetom filma. Ili bolje rečeno nedostatkom istog."

  BLOOM: "Napetost se osjećala na setu. Imali smo preko 3 sata filma bez ijedne explozije što je kršilo ugovor s Udrugom filmskih redatelja koji zahtjeva barem jednu veliku exploziju po filmu."

  PETERSEN: "Moji kreativni sokovi bili su iscjeđeni cijelonoćnim zabavama s lokalnim prostitutkama i nisam mogao da se sjetim ijednog dobrog kraja kojeg bih mogao ukrasti iz drugih filmova. I onda je kao u mnogim drugim prilikama Sean Bean uskočio u pomoć i ponudio svoju mudrost meni na raspolaganje."

  BEAN: "Sjedio sam uz logorsku vatru i palo mi je napamet da bi možda grčki vojnici mogli sagraditi velikog drvenog konja, tzv. 'trojanskog konja' i sakriti se u njega. I onda kad ga lakovjerni Trojanci dovuku u grad, bi se oni po noći iskrali i poubijali sve ljude u Troji. Jer, realno gledajući bez tog konja, taj rat bi možda trajao i punih 10 godina, a to se teško može prikazati na filmu. Znam, genijalno. Ponekad, mi te ideje jednostavno teku u potocima."

  PETERSEN: "Ali to i dalje nije rješavalo problem explozivnog finala--"

  BEAN: "Pa sam predložio da napravimo da konj na kraju explodira."

  ***

  PETERSEN: "Problem s alkoholom Petera O'Toolea je najviše došao do izražaja kada je tijekom jedne od svojih pijanki zapalio cijelu Troju, misleći da je grad zapravo zamaskirani Gestapov oficir. To je još tužnije kada se sjetimo da su Troju teškom mukom 7 mjeseci gradili naši mexički suradnici. Još je tragičnije da su to radili bez da su nam naplatili, tako da je njihov trud bio još tragičniji."

  PITT: "Sjećam se kako su nas zvali 'dobrim osvajačima'. Što je to dovraga značilo?"

  PETERSEN: "Nemam pojma. Možda su mislili da smo mi nekakva invazijska vojska, kad smo se onako iskrcali na obali, u punoj ratnoj spremi i desetkovali njihovo stanovništvo. He, he, he."

  PITT: "Ha, ha, ha. Možda su mi zato i slali svoje kćeri djevice svake večeri u šator."

  PETERSEN: "Da! To je bilo ludo."

  ***

  PITT: "Ako je Wolfgang oko ičega bio strog onda je to sigurnost ljudi na setu."

  PETERSEN: "Istina. Nikad ne bih podnio nepotrebni gubitak ičijeg života."

  PITT: "Zato si i zahtjevao da bitka između mene i Erica bude izvedena u potpunosti CGI tehnologijom."

  PETERSEN: "Da. I moram priznati da su rezultati bili impresivni."

  PITT: "Da. Ja sam bio malo zabrinut. Nisam bio siguran hoće li CGI tehnologja moći realno prikazati sve moje kompleksne emocionalne izraze lica, te lepršanje moje brončane suknje na vrućem trojanskom vjetru."

  PETERSEN: "Sada vidiš da si se uzalud brinuo."

  PITT: "Da. Ovaj film je bio najveće i najsnažnije iskustvo mog života."

  PETERSEN: "Ne i mojeg. To mjesto i dalje drži ono jutro kada sam se probudio u sobu u Helsinkiju, a pored mene su bila 2 člana 'WhiteSnakea' i mlada junica."

  " class="button">sljedeća »

  komentari

  " title="superman IV: quest for peace"> superman IV: quest for peace

  24.06.'08 | nephrite

 • A PHP Error was encountered

  Severity: Notice

  Message: Undefined index: page

  Filename: public/template.php

  Line Number: 106

  " title="zagreb auto show 2008... pa hostese show u biti"> zagreb auto show 2008... pa hostese show u biti

  02.04.'08 | nephrite