battlefield earth

02.01.'03 | nephrite

OBAVIJEST: Prije par tjedana najavljeni, Sudnji Dan ipak nije došao, jer je, prema rječima Glasnogovornika Crkve Bolnog Izbavljenja, "Bolnasmrtnevjernicima zapeo u prometu i nije mogao stići na zakazanu proslavu, s after-partyem u obliku masakriranja nevjernih duša!" Zbog svega navedenog, Sudnji Dan se odgađa za iduću godinu. Sorry, znam da ste se veselili, ali i ja sam se veselio nastavku "Mookeya, čudesnog voden-konja"! Jesam li ga dobio? NISAM!!! Znaš šta? Jebite se svi od reda!

A sada recenzija...

"Vrhunski primjer epske znantvene fantastike!" – filmski kritičar koji je htio ostati anoniman.

Film "Battlefield Earth" je "remek-djelo" moderne filmske "umjetnosti" koje je snimljeno prema istinitom događaju od prije tri godine. Sjećate se ono kada su napali vanzemaljci i osvojili Zemlju za 10 minuta (ili 7? Nisam siguran). Nikad neću zaboraviti kako sam se usro u gaće kad su mi razvalili kućna vrata dok sam pisao zadaću iz matematike i natjerali me da pijem "Cocktu". Ni dan-danas ne mogu napisat zadaću iz mateše bez da se ne tresem. Ili je to ipak bio posjet dalekih (jako dalekih i ni na koji način krvlju povezanih) rođaka iz Slavonije, a ja sam čitao Sportske Novosti... Možda nikad neću saznati... Zbog čestog uživanja zabranjenih supstanci (LSD, heroin, domaća kuhinja) te su mi godine malo mutne.
Ovaj film je pravo čudo. S budgetom of 17 dolara i 24 centa, John Travolta je snimio pravo... hm čudo.
Srce-parajuća priča o pravoj, istinskoj ljubavi između seksualne robinje i eunuha u saudijskom haremu, naglo je prekinuta invazijom vanzemaljaca koji izgledaju kao odbjegli pacijenti iz Klinike Za Jamajkanske Debele Svinje I Njihove Bijedne Pokušaje Mršavljenja (KZJDSINBPM). Kad malo razmislim to možda i jesu odbjegli pacijenti... ali otkuda im oni svemirski brodovi?
Priča se onda pomiče 1000 godina u budućnost, kada su na Zemlji ostali samo Teksašani i Slavonci, dakle najgore od najgoreg. Oni zbog međusobnog parenja u familiji i sa svojim domaćim životinjama nisu inteligentniji od mutiranih hrčaka koji su im, čini se, omiljeno jelo. Nažalost i vanzemaljci koji se odazivaju na ime Psihiji (ozbiljno, najozbiljnije) su u tih 1000 godina izgubili veći dio svoje inteligencije. Oni i dalje izgledaju kao podbuhli Bob Marley klonovi i šampon za kosu im je i dalje nepoznat pojam.
U toj borbi ne baš inteligentnih rasa, stvari idu na gore za Zemljane, jer kuglanje na koturaljkama nije najjača disciplina za ljude.

Kao što sam pričao, Psihiji svojom tiranskom čizmom gaze po ljudima (ako Teksašane i Slavonce tako možemo nazvati) i pritom proživljavaju najsjajnije trenutke iz disco-groznice. Problem je što te elemente dovode do ekstrema. Naime, čizme na platformu su stvarno viskoke. Tako, npr. inače prosječno 1,50 metar visoki Psihiji su s platformama visoki i do 3 METRA!!! Također, ne znam tko im je modni savjetnik, ali nakurnjaci su izašli iz mode sa Srednjim Vijekom. No i to ima logično objašnjenje. Prema najnovijem istraživanju Instituta Za Vanzemaljske Aktivnosti I Prehrambene Navike Pustinjskog Skočimiša (IZVAIPNPS), Psihiji spadaju u vanzemaljsku podskupinu br. #1724, točnije Retros Vanzemaljus. Ova zanimljiva podskupina, osim svojih retro sklonosti, ima i interesantne cikluse razmnožavanja. Naime, Psihiji se razmnožavaju jednom svakih 7569 godina, kada se svi pripadnici rase svojim brodovima zapute u središte svemira, gdje organiziraju najmasovnije orgije poznate znanosti. Kad dođu tamo, doslovno se svi praše sa svima, a prosječna ženka ima okot od oko 14000 malih Psihija, tzv. Malih Psihija.
Male Psihije onda puste na planet sa bogatom vegetacijom gdje se oni hrane svim što je fizički probavljivo, dok ne narastu na svoju normalnu veličinu od 1,50 metra i napuste planet koji sad izgleda više kao pustinja nego prašuma.
No, snaga ovog filma nije u sjajno obavljenom istraživanju vanzemaljske kulture koja je tako različta od naše, već u genijalnim dijalozima Huberta von Wimperdincka, scenariste koji je radio na takvim klasicima, kao što su "Hip-Hop Vještica", "Vatrene Djevice Iz Vanjskog Svemira", "Bela Lugosi Susreće Brooklynsku Gorilu!", "Igor and the Lunatics", "Isus Krist, Lovac Na Vampire" i "Deathstalker 3: Deathstalker and the Warriors From Hell" (posljednji, nažalost, nije prikazan u hrvatskim kinima).
Njegov talent u pisanju dijaloga posebno se ističe u ovoj sceni:

TERL: Ej, Ker, majka te posrala! Di mi je pivo, rektalni nusproduktu trans-dimenzionalne svinje?
KER: U frižideru, Terl, izmetu svemirskog goveda!
TERL: Dobro onda.

To je ujedno i jedini dijalog u filmu. Ostatak radnje je objašnjen kombinacijom pantomine i trbuhozborstva.

Priča se nastavlja kada se nad Zemljinom orbitom otvori inter-dimenzionalni portal i iz njega iziđe flota svemirskih brodova pod komandom svemirskih čimpanzi!!! Oni su došli na zemlju u lov na svoje omiljeno predjelo. To predjelo su, pazi slučajnosti... ljudi. Pošto i Psihiji vole tu i tamo prigristi hrskavog Slavonca u umaku od pohane blitve, izbija rat između ovih dviju svemirskih velesila.
Nakon par tjedana neograničenog pokolja, sukobljene strane se odlučuju na sporazumno rješenje. Odigrat će se partija badmintona na vodi (parovi, naravno) i tko pobijedi ima pravo na uzgoj i lov ljudi za sljedećih 1000 godina.

Bespotrebno je reći da su majmuni pobjedili, kad su za njih igrali Magda VonChimpen i njen suprug Ernest, intergalaktički prvaci u badmintonu na vodi (u parovima) za zadnjih 17 godina zaredom. Za Psihije su igrali Terl (Travolta) i Ker (Whitaker), inače profesionalni hrvači u blatu.
Psihijima se poraz ne sviđa, ali ionako moraju otići na svoje ritualno parenje u centar svemira, pa pristaju na to.
Njihov odlazak s planeta Zemlje je nešto najtužnije ikad viđeno u povijesti kinematografije. Možda su bili kanibalistički tirani, ali bili su tirani koji su nosili visoke čizme na platforme!

E, da. Ljudska vrsta izumire zbog pretjeranog izlova od strane svemirskih čimpanzi.

No, nisu svi oduševljeni ovim filmom. Moj dobar prijatelj i kolega prof. Sid Baddigan sa Instituta Za Promatranje Menstrualnih Ciklusa Andaluzijske Stonoge (IZPMCAS) za "Battlefield Earth" samo kaže: "Ovaj film smrdi ko dimljeni qurac!"
Kad malo razmislim, ni meni se ne sviđa.

Produkcija: Crap Fest Productions Inc.
Modni savjetnik: Marilyn Manson
Učitelj glume za svemirske čimpanze: Shaquille ONeal
Soundtrack: Maja Šuput & EnJoy
Trajanje: 117 minuta
Uloge: John Travolta (Terl), Forrest Whitaker (Ker), Jean-Claude Van Damme (Jonnie Goodboy), Tobey Maguire (Spider-Man), Will Smith (slučajni prolaznik #2), Eminem (Glavna Svemirska Čimpanza)


OCJENA: 1/5

komentari